Työterveyslaitoksen uutinen 15.4.2025
Suomessa on valmistunut viime vuosina useita sote-rakennuksia, joissa on yhteiskäyttöisiä tila- ja toimintakonsepteja. Uusien konseptien soveltuvuudesta sote-alan työhön on nyt saatu uutta tutkimustietoa Työterveyslaitoksen koordinoimassa TYTINÄ-hankkeessa.
Tutkituissa sote-organisaatioissa tyytyväisyys työympäristöön kokonaisuutena oli pääosin myönteistä tai neutraalia. Yhteiskäyttöisiä työtiloja ja työn sujuvuutta arvioitiin kuitenkin kielteisemmin kuin omia vastaanottohuoneita.
Tyytyväisimpiä oltiin yhteiskäyttöisten työtilojen esteettömyyteen, kaluste-ergonomiaan, ilmanlaatuun, akustiikkaan ja valaistuksen riittävyyteen.
Kielteisimmät arviot liittyivät työskentelytilojen, säilytystilojen ja luonnonvalon riittävyyteen, äänieristykseen, muunneltavuuteen, tietoturvallisen toimimisen helppouteen ja puheäänten häiritsevyyteen.
Hyvä muutosjohtaminen tukee työhyvinvointia
Arviot tilojen käytettävyydestä olivat yhteydessä hyvinvointiin. Mitä paremmin yhteiskäyttöiset tilat tukivat vuorovaikutusta ja tiimien tai yksiköiden välistä yhteistyötä, sitä korkeammaksi arvioitiin työn imu ja sitä vähemmän koettiin stressiä.
Kyselytulosten perusteella henkilöstö arvioi työympäristömuutoksen johtamista pääosin kielteisesti. Kielteisimmät arviot liittyivät osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksiin.
Työympäristömuutokset, joissa toiminta ja tilat muuttuvat samaan aikaan, ovat muutosjohtamisen näkökulmasta haastavia.
– Sote-organisaatioiden on tärkeää panostaa muutosjohtamiseen, sillä onnistuessaan johtaminen osaltaan edistää työympäristötyytyväisyyttä ja työhyvinvointia, korostaa vanhempi asiantuntija Pia Sirola Työterveyslaitoksesta.
Sote-alan erilaiset työtehtävät tulee huomioida tilasuunnittelussa
Yhteiskäyttöisiä tilakonsepteja tulee kehittää paremmin sote-alan työhön sopiviksi. Tietotyöhön kehitetyt toimistokonseptit eivät ole suoraan siirrettävissä sote-alan työtiloihin.
– Yhteiskäyttöisten tilojen hyötyjä sote-työssä vähentää se, ettei työntekijöillä usein ole vastaavaa autonomiaa oman työn ajan ja paikan suhteen kuin monessa asiantuntijatyössä. Sote-organisaatioissa on myös hierarkiaa ja tilojen käyttäjillä paljon erilaisia tarpeita, kertoo vanhempi asiantuntija Suvi Hirvonen Työterveyslaitoksesta.
Työn sujuvuuden ja hyvinvoinnin kannalta on keskeistä huomioida tilasuunnittelussa erilaiset työtehtävät. Tutkituissa sote-organisaatioissa hiljaisuutta edellyttävää ja äänekästä työtä tehtiin usein yhtäaikaisesti avotiloissa, mikä heikensi työrauhaa ja työn sujuvuutta.
– Sote-alalle soveltuvien ratkaisujen kehittäminen on tärkeää. Työntekijöihin liittyvät vaikutukset tulisi huomioida osana tilojen ja toiminnan tehostamistavoitteita, jotta ei synny tavoitteiden kannalta ristiriitaisia, käytännön työn tehokkuutta heikentäviä ilmiöitä, sanoo Pia Sirola.
Terveydenhuollon työ ja tilat muutoksessa – TYTINÄ
- Hankkeessa tutkittiin yhteiskäyttöisten tila- ja toimintakonseptien käytettävyyttä ja vaikutuksia työhön ja työhyvinvointiin kuudessa sote-alan organisaatiossa. Lisäksi selvitettiin muutosprosessin onnistumisen kannalta keskeisiä tekijöitä.
- Menetelminä käytettiin kyselyjä, haastatteluja, dokumentteja ja tilakatselmointeja.
Tutkimusta rahoittivat Työsuojelurahasto, Delfoi Consulting Oy, Raami-arkkitehdit Oy ja ONE-Architects Oy ja Työterveyslaitos. - Tutustu loppuraporttiin: Terveydenhuollon työ ja tilat muutoksessa: Tilojen käytettävyys, työn sujuminen ja työhyvinvointi yhteiskäyttöisissä poliklinikkatiloissa.
- Työympäristömuutoksen hyvät käytännöt on kuvattu loppuraportissa ja aiemmin julkaistussa Onnistu työympäristömuutoksessa -oppaassa.
Lisätiedot
- Pia Sirola, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos puh. +358 43 8259202, pia.sirola [at] ttl.fi (pia[dot]sirola[at]ttl[dot]fi)
- Suvi Hirvonen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos puh. +358 50 535 3851, suvi.hirvonen [at] ttl.fi (suvi[dot]hirvonen[at]ttl[dot]fi)
Työterveyslaitos – 80 vuotta hyvinvointia työstä
Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Olemme jo vuodesta 1945 rakentaneet terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä.
Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään: 80 vuotta | Työterveyslaitos